30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCochinchina, o gaina de talie mare

Cochinchina, o gaina de talie mare

Cochinchina este o rasa de gaini grele. Rasa veche, s-a format in mod natural in Asia, gasindu-se in numar mare in regiunea Shanghai, de unde a fost trimisa in Europa.


Cochinchina produce anual 80-110 oua, cu coaja pigmentata in rosu-brun, cu greutate medie de 55 g si cu proportie mai mare de galbenus. Este o pasare rustica, usor adaptabila la temperaturi mai scazute, de unde si o mai buna proportie a ouatului de iarna din totalul productiei. Rasa cu temperament calm si zbor greoi, nu are nevoie de imprejmuiri mai inalte de 1,20 m. Sunt pasari tardive, care se imbraca târziu in penaj, ajungând la maturitate sexuala (primul ou) la vârsta de 12 luni si complet dezvoltate corporal la doi ani. Gainile cad closti de timpuriu si se dovedesc refractare la declocit.


O pasare masiva, cu un penaj bogat si infoiat


Greutatea poate fi de 3,6-5,5 kg la cocos, respectiv 3-4,5 kg la gaina (standardul german) si 4,5-5,9, respectiv 4,1-5,0 (standarde engleze si franceze). Impresia generala este cea de pasari masive, cu forma cubica spre sferica, datorita penajului nu numai bogat, dar si infoiat. Capul este relativ mic in raport cu masa corporala. Ciocul este scurt si puternic la baza.


Ochii, destul de mari si expresivi, sunt de diferite culori in functie de varietate, creasta este simpla (cinci-sapte lobi), dreapta si mica, regulat dintata si cu lob posterior mic; urechiusele sunt rosii aprins, destul de dezvoltate pentru a ajunge in dreptul barbitelor; gâtul este mai mult scurt, purtat inainte si acoperit cu lantete care trebuie sa pluteasca deasupra umerilor; aripile sunt mici si purtate sus, strânse pe corp, cu remigele primare prinse sub cele secundare; picioarele puternice, dar scurte, au gambele acoperite cu fulgi ca niste perne, fluierele sunt incaltate cu pene mari si au culoarea galbena ca si pielea de pe corp; defecte majore: forma ingusta, piept plat si ingust, penaj slab pe picioare.


Material realizat in colaborare cu medicul veterinar Adrian Dinu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS